Прилог 2
БИЉНЕ МАСТИ КОЈЕ ПОРЕД КАКАО МАСЛАЦА МОГУ ДА СЕ ДОДАЈУ ЧОКОЛАДНИМ ПРОИЗВОДИМА
Биљне масти из члана 5. став 3. овог правилника, могу појединачно или у мешавини да се користе као замена какао маслацу, уколико испуњавају следеће услове:
1) да припадају групи биљних масти нелауринског типа које су богате симетричним мононезасићеним триглицеридима типа POP, POSt, StOSt(1);
2) да могу да се мешају у било којем односу са какао маслацем и да су им физичка својства у складу са физичким својствима какао маслаца (тачка топљења и температура кристализације, брзина топљења, потреба за темперирањем);
3) да су добијене искључиво процесом рафинације и/или фракционисања који искључује ензиматску модификацију структуре триглицерида.
У складу са наведеним условима, могу се користити биљне масти добијене из биљака наведених у табели:
Уобичајени назив биљне масти |
Латински назив биљака из којих се добијају наведене биљне масти |
Ilipe, Bornejska mast ili Tengkawang |
Shorea spp. |
Palmino ulje |
Elaeis guineesis, Elaeis olifera |
Sal |
Shorea robusta |
Shea |
Butyrospermum parkii |
Kokum gurgi |
Garcinia indica |
Koštice manga |
Mangifera indica |
Поред наведеног, чоколади која се користи у производњи сладоледа и сличних смрзнутих производа може да се додаје и кокосово уље.
–––––––––––––––
(1) P – палмитинска киселина, О – олеинска киселина, St – стеаринска киселина