Прилог 2

БИЉНЕ МАСТИ КОЈЕ ПОРЕД КАКАО МАСЛАЦА МОГУ ДА СЕ ДОДАЈУ ЧОКОЛАДНИМ ПРОИЗВОДИМА

Биљне масти из члана 5. став 3. овог правилника, могу појединачно или у мешавини да се користе као замена какао маслацу, уколико испуњавају следеће услове:

1) да припадају групи биљних масти нелауринског типа које су богате симетричним мононезасићеним триглицеридима типа POP, POSt, StOSt(1);

2) да могу да се мешају у било којем односу са какао маслацем и да су им физичка својства у складу са физичким својствима какао маслаца (тачка топљења и температура кристализације, брзина топљења, потреба за темперирањем);

3) да су добијене искључиво процесом рафинације и/или фракционисања који искључује ензиматску модификацију структуре триглицерида.

У складу са наведеним условима, могу се користити биљне масти добијене из биљака наведених у табели:

Уобичајени назив биљне масти

Латински назив биљака из којих се добијају наведене биљне масти

Ilipe, Bornejska mast ili Tengkawang

Shorea spp.

Palmino ulje

Elaeis guineesis, Elaeis olifera

Sal

Shorea robusta

Shea

Butyrospermum parkii

Kokum gurgi

Garcinia indica

Koštice manga

Mangifera indica

Поред наведеног, чоколади која се користи у производњи сладоледа и сличних смрзнутих производа може да се додаје и кокосово уље.

–––––––––––––––

(1) P – палмитинска киселина, О – олеинска киселина, St – стеаринска киселина