ПРИЛОГ 1.

ИЗЈАВЕ О ОДСУСТВУ ИЛИ СМАЊЕНОМ ПРИСУСТВУ ГЛУТЕНА У ХРАНИ КОЈЕ СЕ ДОЗВОЉАВАЈУ И УСЛОВИ ЗА ТО

А. Општи услови

БЕЗ ГЛУТЕНА

Изјаву „без глутена” дозвољено је навести само ако је садржај глутена у храни, као готовом производу мањи од 20 mg/kg.

ВРЛО МАЛИ САДРЖАЈ ГЛУТЕНА

Изјаву „врло мали садржај глутена” дозвољено је навести само ако храна, која се састоји или садржи један или више састојака произведених од пшенице, ражи, јечма, овса или њихових хибридних врста који су посебно прерађени са циљем смањења количине глутена, не садржи количину глутена вишу од 100 mg/kg у готовом производу.

Б. Додатни захтеви за храну која садржи овас

Овас који је састојак хране која се презентује као храна без глутена или са врло малим садржајем глутена, мора бити посебно произведен, припремљен и/или обрађен на начин да се избегне контаминација пшеницом, ражом, јечмом или њиховим укрштеним сортама, а садржај глутена у овом овсу не може бити већи од 20 mg/kg.