ПРИЛОГ 4.

ХЕМИЈСКИ ОБЛИЦИ ВИТАМИНА И МИНЕРАЛНИХ СУПСТАНЦИ КОЈЕ СЕ МОГУ ДОДАТИ У ХРАНУ

1. Хемијски облици витамина

ВИТАМИН А

Ретинол

Ретинил-ацетат

Ретинил-палмитат

Бета-каротен

ВИТАМИН Д

Холекалциферол

Ергокалциферол

ВИТАМИН Е

D-α-токоферол

DL-α-токоферол

D-α-токоферилацетат

DL-α-токоферилацетат

D-α-токоферилхидрогенсукцинат

ВИТАМИН К

Филохинон (фитоменадион)

Менахинон(1)

ВИТАМИН Б1

Тиамин-хидрохлорид

Тиамин-мононитрат

ВИТАМИН Б2

Рибофлавин

Натријум-рибофлавин-5’-фосфат

НИАЦИН

Никотинска киселина

Никотинамид

Никотинамид-рибозид-хлорид

ПАНТОТЕНСКА КИСЕЛИНА

Калцијум-D-пантотенат

Натријум-D-пантотенат

Декспантенол (D-пантенол)

ВИТАМИН Б6

Пиридоксин-хидрохлорид

Пиридоксин-5’-фосфат

Пиридоксин-дипалмитат

ФОЛНА КИСЕЛИНА

Птероилмоноглутаминска киселина

Калцијум-L-метилфолат

ВИТАМИН Б12

Цијанокобаламин

Хидроксокобаламин

БИОТИН

D-биотин

ВИТАМИН Ц

L-аскорбинска киселина

Натријум-L-аскорбат

Калцијум-L-аскорбат

Калијум-L-аскорбат

L-аскорбил-6-палмитат

2. Минералне супстанце

Калцијум-карбонат

Калцијум-хлорид

Калцијум-цитрат-малат

Калцијумове соли лимунске киселине

Калцијум-глуконат

Калцијум-глицерофосфат

Калцијум-лактат

Калцијумове соли ортофосфорне киселине

Калцијум-хидроксид

Калцијум-малат

Калцијум-оксид

Калцијум-сулфат

Калцијум фосфорил олигосахариди

Магнезијум-ацетат

Магнезијум-карбонат

Магнезијум-хлорид

Магнезијумове соли лимунске киселине

Магнезијум-глуконат

Магнезијум-глицерофосфат

Магнезијумове соли ортофосфорне киселине

Магнезијум-лактат

Магнезијум-хидроксид

Магнезијум-оксид

Магнезијум-калијум-цитрат

Магнезијум-сулфат

Гвожђе(II)-бисглицинат

Гвожђе(II)-карбонат

Гвожђе(II)-цитрат

Гвожђе(III)-амонијум-цитрат

Гвожђе(II)-глуконат

Гвожђе(II)-фумарат

Гвожђе(III)-натријум-дифосфат

Гвожђе(II)-лактат

Гвожђе(II)-сулфат

Гвожђе(II)-амонијумфосфат

Гвожђе(III)-натријум EDTA

Гвожђе(III)-дифосфат [гвожђе(III)-пирофосфат]

Гвожђе(III)-сахарат

Елементарно гвожђе (карбонилно, електролитичко или редуковано водоником)

Бакар(II)-карбонат

Бакар(II)-цитрат

Бакар(II)-глуконат

Бакар(II)-сулфат

Бакар-лизин комплекс

Натријум-јодид

Натријум-јодат

Калијум-јодид

Калијум-јодат

Цинк-ацетат

Цинк-бисглицинат

Цинк-хлорид

Цинк-цитрат

Цинк-глуконат

Цинк-лактат

Цинк-оксид

Цинк-карбонат

Цинк-сулфат

Манган(II)-карбонат

Манган(II)-хлорид

Манган(II)-цитрат

Манган(II)-глуконат

Манган(II)-глицерофосфат

Манган(II)-сулфат

Натријум-бикарбонат

Натријум-карбонат

Натријум-цитрат

Натријум-глуконат

Натријум-лактат

Натријум-хидроксид

Натријумове соли ортофосфорне киселине

Селеном обогаћени квасац(2)

Натријум-селенит

Натријум-хидрогенселенит

Натријум-селенит

Натријум-флуорид

Калијум-флуорид

Калијум-бикарбонат

Калијум-карбонат

Калијум-хлорид

Калијум-цитрат

Калијум-глуконат

Калијум-глицерофосфат

Калијум-лактат

Калијум-хидроксид

Калијумове соли ортофосфорне киселине

Хром(III)-хлорид и његов хексахидрат

Хром(III)-сулфат и његов хексахидрат

Хром(III)-пиколинат

Хром(III)-лактат трихидрат

Амонијум-молибдат [молибден (VI)]

Натријум-молибдат [молибден (VI)]

Борна киселина

Натријум борат

–––––––––––––––

(1) Јавља се углавном у облику менахинона – 7 и незнатно као менахинон – 6

(2) Селеном обогаћени квасци произведени из културе у присутности натријум-селенита као извора селена садрже, у сушеном облику стављеном на тржиште, највише 2,5 mg Se/g. Доминантна врста органског селена присутна у квасцу је селенометионин (између 60 и 85% укупног екстракованог селена у производу). Садржај других органских селенових једињења, укључујући селеноцистеин, не сме прећи 10% укупног екстракованог селена. Нивои неорганског селена по правилу не смеју прелазити 1% укупног екстракованог селена.