ПРИЛОГ 4.
ХЕМИЈСКИ ОБЛИЦИ ВИТАМИНА И МИНЕРАЛНИХ СУПСТАНЦИ КОЈЕ СЕ МОГУ ДОДАТИ У ХРАНУ
1. Хемијски облици витамина
ВИТАМИН А
Ретинол
Ретинил-ацетат
Ретинил-палмитат
Бета-каротен
ВИТАМИН Д
Холекалциферол
Ергокалциферол
ВИТАМИН Е
D-α-токоферол
DL-α-токоферол
D-α-токоферилацетат
DL-α-токоферилацетат
D-α-токоферилхидрогенсукцинат
ВИТАМИН К
Филохинон (фитоменадион)
Менахинон(1)
ВИТАМИН Б1
Тиамин-хидрохлорид
Тиамин-мононитрат
ВИТАМИН Б2
Рибофлавин
Натријум-рибофлавин-5’-фосфат
НИАЦИН
Никотинска киселина
Никотинамид
Никотинамид-рибозид-хлорид
ПАНТОТЕНСКА КИСЕЛИНА
Калцијум-D-пантотенат
Натријум-D-пантотенат
Декспантенол (D-пантенол)
ВИТАМИН Б6
Пиридоксин-хидрохлорид
Пиридоксин-5’-фосфат
Пиридоксин-дипалмитат
ФОЛНА КИСЕЛИНА
Птероилмоноглутаминска киселина
Калцијум-L-метилфолат
ВИТАМИН Б12
Цијанокобаламин
Хидроксокобаламин
БИОТИН
D-биотин
ВИТАМИН Ц
L-аскорбинска киселина
Натријум-L-аскорбат
Калцијум-L-аскорбат
Калијум-L-аскорбат
L-аскорбил-6-палмитат
2. Минералне супстанце
Калцијум-карбонат
Калцијум-хлорид
Калцијум-цитрат-малат
Калцијумове соли лимунске киселине
Калцијум-глуконат
Калцијум-глицерофосфат
Калцијум-лактат
Калцијумове соли ортофосфорне киселине
Калцијум-хидроксид
Калцијум-малат
Калцијум-оксид
Калцијум-сулфат
Калцијум фосфорил олигосахариди
Магнезијум-ацетат
Магнезијум-карбонат
Магнезијум-хлорид
Магнезијумове соли лимунске киселине
Магнезијум-глуконат
Магнезијум-глицерофосфат
Магнезијумове соли ортофосфорне киселине
Магнезијум-лактат
Магнезијум-хидроксид
Магнезијум-оксид
Магнезијум-калијум-цитрат
Магнезијум-сулфат
Гвожђе(II)-бисглицинат
Гвожђе(II)-карбонат
Гвожђе(II)-цитрат
Гвожђе(III)-амонијум-цитрат
Гвожђе(II)-глуконат
Гвожђе(II)-фумарат
Гвожђе(III)-натријум-дифосфат
Гвожђе(II)-лактат
Гвожђе(II)-сулфат
Гвожђе(II)-амонијумфосфат
Гвожђе(III)-натријум EDTA
Гвожђе(III)-дифосфат [гвожђе(III)-пирофосфат]
Гвожђе(III)-сахарат
Елементарно гвожђе (карбонилно, електролитичко или редуковано водоником)
Бакар(II)-карбонат
Бакар(II)-цитрат
Бакар(II)-глуконат
Бакар(II)-сулфат
Бакар-лизин комплекс
Натријум-јодид
Натријум-јодат
Калијум-јодид
Калијум-јодат
Цинк-ацетат
Цинк-бисглицинат
Цинк-хлорид
Цинк-цитрат
Цинк-глуконат
Цинк-лактат
Цинк-оксид
Цинк-карбонат
Цинк-сулфат
Манган(II)-карбонат
Манган(II)-хлорид
Манган(II)-цитрат
Манган(II)-глуконат
Манган(II)-глицерофосфат
Манган(II)-сулфат
Натријум-бикарбонат
Натријум-карбонат
Натријум-цитрат
Натријум-глуконат
Натријум-лактат
Натријум-хидроксид
Натријумове соли ортофосфорне киселине
Селеном обогаћени квасац(2)
Натријум-селенит
Натријум-хидрогенселенит
Натријум-селенит
Натријум-флуорид
Калијум-флуорид
Калијум-бикарбонат
Калијум-карбонат
Калијум-хлорид
Калијум-цитрат
Калијум-глуконат
Калијум-глицерофосфат
Калијум-лактат
Калијум-хидроксид
Калијумове соли ортофосфорне киселине
Хром(III)-хлорид и његов хексахидрат
Хром(III)-сулфат и његов хексахидрат
Хром(III)-пиколинат
Хром(III)-лактат трихидрат
Амонијум-молибдат [молибден (VI)]
Натријум-молибдат [молибден (VI)]
Борна киселина
Натријум борат
–––––––––––––––
(1) Јавља се углавном у облику менахинона – 7 и незнатно као менахинон – 6
(2) Селеном обогаћени квасци произведени из културе у присутности натријум-селенита као извора селена садрже, у сушеном облику стављеном на тржиште, највише 2,5 mg Se/g. Доминантна врста органског селена присутна у квасцу је селенометионин (између 60 и 85% укупног екстракованог селена у производу). Садржај других органских селенових једињења, укључујући селеноцистеин, не сме прећи 10% укупног екстракованог селена. Нивои неорганског селена по правилу не смеју прелазити 1% укупног екстракованог селена.